MALARIA

Malaria is een ernstige, mogelijk fatale parasitaire infectie. Het wordt verspreid door muggen die ‘s nachts steken.

Loop ik risico?

Malaria komt overal in tropische delen van de wereld voor, waaronder Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en sommige eilanden in de Stille Oceaan.

In 2008 waren er wereldwijd zo’n 247 miljoen gevallen van malaria, die tot bijna één miljoen sterfgevallen geleid hebben. Alle personen die naar een gebied reizen waar malaria heerst, lopen risico – zelfs mensen die vroeger in een land met malaria gewoond hebben maar nu in Nederland wonen.
Het risiconiveau is afhankelijk van de volgende factoren:

•  Naar welk gebied je gaat.
•  In welk seizoen je reist.
•  Welke activiteiten je gaat doen.
•  In welk soort accommodatie je verblijft.
•  Hoe goed je erin slaagt om muggensteken te voorkomen.
•  Of je malariatabletten op de juiste wijze inneemt of niet.

Malariatabletten kunnen helpen om je tegen malaria te beschermen. Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en om te weten te komen of je malariamiddelen of andere voorzorgsmaatregelen tegen malariabesmetting dient te nemen.

Mensen die in een malarialand zijn geboren en getogen en daarna naar Nederland gemigreerd zijn, lopen toch risico wanneer ze teruggaan. Ze kunnen weliswaar enige immuniteit opgebouwd hebben terwijl ze in het malariagebied woonden, maar deze immuniteit verdwijnt snel wanneer ze in Nederland komen wonen. Al hun kinderen die in Nederland geboren zijn, hebben helemaal geen immuniteit.

Reference 1: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Malaria. http://www.who.int/malaria/en/ (geraadpleegd in september 2018)

Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige
reisinformatie

Reisvaccinatiecentrum

Vind een vaccinatie-centrum

Hoe loop ik malaria op?

Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die tot het geslacht Plasmodium behoren. Je kunt malaria oplopen door een steek van een mug die met deze parasiet besmet is.
De meeste kans op een steek van een met malaria besmette mug is ’s nachts, dan zijn deze muggen actief. Ze worden door mensen aangetrokken via onze warmte, geur en de kooldioxide die we uitademen.

De muggen die malaria verspreiden, zijn vrouwtjes die tot het geslacht Anopheles behoren. Er zijn vijf soorten van de Plasmodium-parasiet die malaria bij mensen kunnen veroorzaken – falciparum en vivax, ovale, malariae en knowlesi. Welke soort je tegenkomt hangt af van waar je verblijft.

Wat zijn de symptomen?

Afhankelijk van het soort Plasmodium-parasiet waarmee je besmet bent, kunnen de symptomen al 7 dagen na het moment van besmetting zichtbaar zijn, maar ze kunnen ook maanden en, in zeldzame gevallen, zelfs jaren uitblijven. De symptomen kunnen zijn:

•  Koorts.
•  Rillingen & zweten.
•  Hoofdpijn.
•  Hoesten.
•  Spierpijn.
•  Diarree.
•  Bewustzijnsverlies & toevallen.

Als behandeling van malaria uitblijft, kunnen zich plotseling ernstige complicaties voordoen, die levensbedreigend kunnen zijn. Verspreiding van malaria naar de hersenen (“cerebrale malaria” genoemd), kan tot coma en tot de dood leiden. Als je tijdens de reis, of tot een jaar nadat je thuisgekomen bent, koorts hebt, is het van wezenlijk belang contact op te nemen met een arts en dat je een malariatest krijgt.
Denk eraan dat malaria een medisch spoedgeval is en dat je het zelfs kunt krijgen als je de juiste malariamiddelen genomen hebt, hebt geprobeerd muggensteken te vermijden of al een tijdje terug bent in Nederland. Het is dus uiterst belangrijk dat je jezelf op tijd door een arts laat onderzoeken.

Kan het behandeld worden?

Ja – bij een snelle diagnose, kan malaria behandeld worden. De arts doet een test om te bevestigen dat je malaria hebt. De behandeling start vervolgens direct.
De exacte behandeling hangt af van het soort parasiet waarmee je besmet bent. Afhankelijk van hoe ziek je bent, kan ziekenhuisopname volgen. Mogelijk krijg je medicatie rechtstreeks in je aderen toegediend via een infuus.

Hoe kan ik het voorkomen?

Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen terwijl je reist.
Verder zijn er malariatabletten verkrijgbaar die bescherming bieden tegen malaria. Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te weten te komen of je malariamiddelen moet nemen.
Bekijk de adviespagina over insectenbeten/-steken, zodat je jezelf beter kunt beschermen tegen malaria.

Denk eraan…
Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te informeren of je een risico loopt op malaria en hoe je jezelf kunt beschermen.

Deel       


Overleg met je arts voor meer informatie.