HEPATITIS B

Hepatitis B is een virusinfectie die ontsteking van de lever kan veroorzaken. De ziekte wordt meestal verspreid door contact met het bloed en andere lichaamsvloeistoffen.

Loop ik risico?

Hepatitis B komt overal ter wereld voor, maar er zijn bepaalde gebieden waar het vaker voorkomt. Wereldwijd zijn er zo’n 240 miljoen mensen chronische dragers van het hepatitis B-virus.

Waar reisziekten voorkomen kan snel veranderen. Zie voor meer informatie over epidemieën de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken en laat je adviseren door je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum.

Het risico om hepatitis B op te lopen is over het algemeen vrij laag, behalve als je in contact komt met besmet bloed of lichaamsvloeistoffen van een ander persoon die besmet is.

Het hepatitis B-virus verspreidt zich op dezelfde wijze als hiv, maar is ongeveer 100 keer zo besmettelijk.

Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en een passend advies over eventuele voorzorgsmaatregelen tegen hepatitis B.

Referentie : https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b most recent fact sheet WHO 2015

Hoe kan ik hepatitis B oplopen?

Het hepatitis B-virus is aanwezig in het bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Je kunt hepatitis B oplopen als je in contact komt met deze vloeistoffen, bijvoorbeeld als:

•  Je seks met penetratie (oraal, vaginaal of anaal) hebt zonder condoom.
•  Je in het buitenland een geplande of ongeplande behandeling krijgt met medische of
    tandheelkundige apparatuur die besmet is met het hepatitis B-virus, of als je een
    transfusie met besmet bloed krijgt.
•  Je drugs injecteert, naalden of injectiespuiten deelt, die besmet zijn met het hepatitis B-
    virus.
•  Je een behandeling ondergaat waarbij in de huid geprikt wordt, zoals tatoeages,
    lichaamspiercings of acupunctuur, want hierbij kunnen besmette naalden gebruikt worden.
•  Je deelneemt aan contactsporten, zoals voetbal, handbal, hockey of basketbal, waarbij
     het risico op letsel en contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van andere mensen
     toeneemt.
•  Je werk verricht waarbij het risico op contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van
     andere mensen toeneemt, bijvoorbeeld bij werk in de gezondheidszorg of humanitaire
     hulp.

Seks
Het risico op hepatitis B neemt toe als je regelmatig van sekspartner wisselt, als je een man bent die seks heeft met andere mannen of als je seks hebt met iemand uit de seksindustrie (prostituee).

Medisch
Als je in het buitenland een medische behandeling nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je vaak of gedurende langere tijd reist, of als je een reeds bestaande medische aandoening hebt, kan het risico op besmetting met hepatitis B hoger zijn.

Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige
reisinformatie

Reisvaccinatiecentrum

Vind een vaccinatie-centrum

Wat zijn de symptomen?

Veel mensen met hepatitis B vertonen geen symptomen maar zijn wel besmettelijk en kunnen daardoor anderen toch infecteren.
Zo’n 30-50% van de volwassen en minder dan 10% van de kinderen met hepatitis B kunnen symptomen krijgen. Deze treden gewoonlijk ongeveer 40-60 dagen na het moment van besmetting op en kunnen zijn:

•  Lichte koorts.
•  Gele huid & ogen.
•  Misselijkheid & braken, buikpijn en verlies van eetlust.
•  Bleke huid en donkere urine.

De meeste volwassenen zullen binnen 1-3 maanden van de infectie hersteld zijn.
Bij ongeveer 5% van de volwassenen ontstaat een chronische vorm van hepatitis B – dit gebeurt wanneer ze meer dan 6 maanden lang besmet zijn geweest. Mensen met chronische hepatitis B hebben mogelijk geen symptomen, of slechts lichte symptomen die meestal komen en weer gaan. Zonder het te weten, kunnen ze jarenlang besmet zijn en het virus mogelijk doorgeven aan partners waar ze een seksuele relatie mee hebben en andere mensen.
Helaas beseffen veel mensen die besmet zijn met het hepatitis B-virus pas laat dat ze het hebben omdat ernstige problemen zich veel later openbaren.
Zonder behandeling kan het bij ongeveer 20-25% van de chronische besmette mensen uitlopen op leverproblemen, die heel ernstig kunnen zijn. Het gaat hierbij om littekens op de lever (“cirrose” geheten), leverfalen of leverkanker.

Kan hepatitis B worden behandeld?

Er is geen specifieke behandeling voor acute hepatitis B, alleen ondersteunende zorg.
Als je chronische hepatitis B ontwikkelt, kun je in sommige gevallen behandeld worden met antivirale medicijnen. Dit om ernstige leverbeschadiging of de ontwikkeling van leverkanker te helpen voorkomen.
Acute hepatitis B-infectie is een kortdurende infectie, al dan niet gepaard gaand met symptomen (die treden op bij ongeveer 10% van de kinderen en 40% van de volwassenen); gewoonlijk gaan deze binnen 1-3 maanden over, in tegenstelling tot chronische infectie.

Hoe kan ik hepatitis B voorkomen?

Om je risico op hepatitis B te verlagen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle mogelijke riskante activiteiten en van de manieren waarop je jezelf kunt beschermen.
Daarnaast is er een vaccinatie tegen hepatitis B beschikbaar. Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te bespreken of je tegen hepatitis B gevaccineerd moet worden.
Bekijk onze adviespagina over riskante activiteiten, zodat je jezelf beter tegen hepatitis B kunt beschermen.

Deel       


Overleg met je arts voor meer informatie.