JAPANSE ENCEFALITIS

Japanse encefalitis (JE) is een virusinfectie die in de meeste gevallen geen (specifieke) symptomen veroorzaakt, maar die bij sommige mensen wel kan leiden tot een mogelijk fatale ontsteking in de hersenen. Het virus wordt verspreid via muggen die ‘s nachts steken.

Loop ik risico?

Zoals de naam al aangeeft, werd JE voor het eerst ontdekt in Japan, maar JE komt inmiddels voor in de meeste landen in Azië en in enkele afgelegen delen van het noordoostelijk deel van Australië.

Waar reizigersziekten kunnen voorkomen, kan snel veranderen. Zie voor meer informatie over epidemieën de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken en laat je adviseren door je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum.

Je loopt risico als je naar een gebied reist waar JE heerst, al komt het zelden voor bij reizigers die voor korte tijd reizen, met name als ze alleen stedelijke gebieden bezoeken. Het risico kan hoger zijn als je:

•  Gedurende langere tijd reist en tijd doorbrengt in plattelandsgebieden, rijstvelden en
     varkenshouderijen tijdens het overdrachtsseizoen*
•  Bepaalde activiteiten verricht als veldwerk, kamperen of fietsen in landelijke gebieden,
    zelfs tijdens korte reisjes

Ook als deze voorwaarden niet van toepassing zijn, betekent dit niet dat je geen risico loopt. Het is belangrijk dat je ruim vóór vertrek de huisarts, GGD, Travel Clinic of het vaccinatiecentrum bezoekt voor een volledige beoordeling van je gezondheidsrisico’s en een passend advies krijgt over eventuele voorzorgsmaatregelen tegen JE-infectie.

*Het overdrachtsseizoen (waarin JE de neiging heeft zich te verspreiden) valt vaak samen met het regenseizoen en is afhankelijk van het reisgebied. In Japan en Korea is dit meestal mei tot september. In Thailand, Cambodja en Vietnam van april tot oktober. En in Nepal en Noord-India van september tot december. In Maleisië, Indonesië en de Filippijnen is de kans op besmetting het hele jaar door aanwezig.

Hoe kan ik JE oplopen?

Je kunt JE oplopen door een steek van een besmette mug.
De muggen nemen het JE-virus over wanneer ze besmette dieren (voornamelijk varkens en watervogels in de rijstvelden) steken. Ze kunnen het daarna overbrengen op mensen. Je kunt JE niet rechtstreeks van besmette dieren of andere besmette mensen krijgen – het kan alleen via een steek van een besmette mug.
De meeste kans op een steek van een met JE besmette mug is ’s nachts, dan zijn deze muggen actief.
Deze muggen leven meestal in landelijke gebieden met rijstvelden, moerasgebieden en varkenshouderijen. Ze zijn echter ook in stedelijke gebieden aangetroffen.

De muggen die JE verspreiden, behoren tot de soort Culex.

Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige
reisinformatie

Reisvaccinatiecentrum

Vind een vaccinatie-centrum

Wat zijn de symptomen van JE?

De meeste mensen die JE oplopen, krijgen helemaal geen symptomen, of krijgen enkel een lichte, niet-specifieke griepachtige ziekte. Kinderen en ouderen hebben meer kans om ernstige symptomen van encefalitis (ontsteking van de hersenen) te ontwikkelen. Deze symptomen uiten zich gewoonlijk 6-16 dagen na het moment van besmetting en kunnen bestaan uit:

•  Hoge koorts.
•  Hoofdpijn, duizeligheid, toeval, verwarring.
•  Stijve nek.

Bij anderen kan encefalitis leiden tot blijvende invaliditeit en zelfs tot overlijden. Sommige mensen houden er langdurige problemen in hun zenuwstelsel aan over, zoals verlamming, spraakmoeilijkheden of evenwichts- en coördinatieproblemen. Ongeveer een derde van de mensen die symptomen krijgen, kan aan de ziekte sterven.

Kan JE worden behandeld ?

Er bestaat geen specifieke behandeling voor JE, enkel ondersteunende hulp in het ziekenhuis voor diegenen die encefalitis krijgen.

Hoe kan ik JE voorkomen?

Het belangrijkste is om muggensteken te voorkomen tijdens je reis.
Daarnaast is er een vaccinatie tegen JE beschikbaar. Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te informeren of je een risico loopt op JE en hoe je jezelf kunt beschermen. Bekijk onze adviespagina over insectenbeten/-steken, zodat je jezelf beter kunt beschermen tegen JE.
 


Overleg met je arts voor meer informatie.