Printed From:
Hepatitis A is een virusinfectie die een ontsteking van de lever kan veroorzaken. De ziekte wordt meestal verspreid via besmet voedsel en water.
En verder...
Hepatitis A komt in de hele wereld voor maar niet overal is het risico even hoog. In West- en Noord-Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan komt hepatitis A niet vaak voor. Meldingen van besmetting komen vaker voor in delen van Afrika, Azië, Zuid- en Midden-Amerika en het Midden-Oosten. Ref. WHO Factsheet Hepatitis A July 2017 as accessed 20-09-2018
Waar reizigersziekten kunnen voorkomen kan snel veranderen. Zie voor meer informatie over epidemieën de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken en laat je adviseren door je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum.
Naar schatting doen er zich elk jaar wereldwijd 1,4 miljoen gevallen van hepatitis A voor.
Wanneer je reist naar een gebied waar hepatitis A heerst, kan het risico kan hoger zijn als:
Als je vrienden of familie bezoekt, verblijf je meestal langer, bij hen thuis en in de plaatselijke gemeenschap. Je loopt dan kans om blootgesteld te worden aan dezelfde besmettingsrisico’s als de plaatselijke bewoners. Omdat je je vaak vertrouwd voelt met het land van bestemming, is het minder waarschijnlijk dat je vóór de reis de huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum bezoekt voor advies over vaccinaties en anti-malariamiddelen. Hierdoor loop je meer risico om tijdens je reis besmettelijke ziekten op te lopen.
Het hepatitis A-virus is aanwezig in de ontlasting van een besmette persoon.
De kans op blootstelling aan het hepatitis A-virus kan toenemen als je:
Jonge kinderen krijgen vaak een lichte vorm van de ziekte en voelen mogelijk geen symptomen, maar ze kunnen toch besmettelijk zijn voor anderen.
Anderen kunnen symptomen krijgen die gewoonlijk zo’n 4 weken na het moment van besmetting beginnen. Deze symptomen kunnen zijn:
Van de mensen die symptomen krijgen, zijn jongere personen na ongeveer een maand meestal geheel hersteld. De ziekte en de besmettelijke periode kunnen ook enkele weken langer duren.
Oudere mensen en mensen met leverproblemen hebben meer kans om erg ziek te worden. Heel soms kan hepatitis A leiden tot leverfalen met een fatale afloop. Ongeveer 2% van de mensen boven de 50 jaar die hepatitis A krijgt, sterft.
Er is geen specifieke behandeling voor hepatitis A, enkel ondersteunende zorg.
Als je denkt dat je tijdens de reis risico op hepatitis A loopt, is het belangrijk enkele eenvoudige hygiëneregels voor voedsel en water te volgen.
Daarnaast is er een vaccin tegen hepatitis A beschikbaar. Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te bepreken of je tegen hepatitis A gevaccineerd moet worden.
Bekijk de adviespagina over voedsel- en waterhygiëne, zodat je beter tegen hepatitis A beschermd bent.
Bekijk de checklist die helpt om alle juiste informatie over je reis te verzamelen; je kunt deze afdrukken, bewaren en meenemen naar het reizigersspreekuur.
SANL.TRAV.18.01.0011z