ZIEKTEN OP REIS
Heb je vóór de reis naar het buitenland overwogen of je misschien tijdens je reis risico loopt op bepaalde besmettelijke ziekten? In dit gedeelte van de website vind je informatie over enkele ziekten die verband houden met reizen, van knokkelkoorts (dengue) en hepatitis tot hondsdolheid en malaria. Bekijk de afzonderlijke pagina’s om te weten te komen of je misschien risico loopt, hoe je besmet zou kunnen raken, wat de symptomen zijn, hoe de ziekte te behandelen is en hoe je besmetting kunt voorkomen op je buitenlandse reizen.
Cholera
Cholera is een bacteriële infectie waardoor je plotseling diarree krijgt, die in ernstige gevallen en bij niet behandelen tot uitdroging kan leiden. Cholera wordt verspreid via besmet water en, in mindere mate, besmet voedsel.
Dengue (Knokkelkoorts)
Dengue is een virusinfectie met symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Soms kan dengue ernstig verlopen met bloedingen. Het wordt verspreid door muggen die overdag steken.
Difterie
Difterie is een bacteriële infectie die de neus, keel, en ook in zeldzame gevallen het hart kan aantasten. Het wordt meestal verspreid door hoesten en niezen, soms via wondvocht. Daarnaast kan Difterie ook de huid aantasten.
Hepatitis A
Hepatitis A is een virusinfectie die een ontsteking van de lever kan veroorzaken. De ziekte wordt meestal verspreid via besmet voedsel en water.
Hepatitis B
Hepatitis B is een virusinfectie die ontsteking van de lever kan veroorzaken. De ziekte wordt meestal verspreid door contact met het bloed en andere lichaamsvloeistoffen.
Japanse encefalitis
Japanse encefalitis (JE) is een virusinfectie die in de meeste gevallen geen (specifieke) symptomen veroorzaakt, maar die bij sommige mensen wel kan leiden tot een mogelijk fatale ontsteking in de hersenen. Het virus wordt verspreid via muggen die ‘s nachts steken.
Malaria
Malaria is een ernstige, mogelijk fatale, parasitaire infectie. Het wordt verspreid door muggen die ‘s nachts steken.
Meningokokken-meningitis
Meningokokken-meningitis is een ernstige bacteriële infectie waarbij het vlies dat de hersenen en het ruggenmerg bekleedt, ontstoken raakt. De bacterie wordt verspreid door hoesten en niezen.
Polio
Polio (volledige naam “poliomyelitis”) is een virusinfectie die in ernst kan variëren van geen of lichte symptomen tot ernstige complicaties als verlamming. Het wordt meestal verspreid via besmet voedsel en water of door nauw contact met besmette mensen.
Hondsdolheid
Hondsdolheid (rabiës) is een virusinfectie die fataal is zodra de symptomen starten. Verspreiding vindt vrijwel altijd plaats door de beet, krab of lik van een besmet dier.
Tetanus
Tetanus is een bacteriële infectie die spierkrampen en extreme spierstijfheid kan veroorzaken en tot mogelijk fatale complicaties kan leiden. Een infectie wordt meestal opgelopen via besmette aarde die in snij- en andere wonden terechtkomt.
Tekenencefalitis
Tekenencefalitis of fruhsommermeningoenzephalitis (FSME) of Tickborne encephalitis (TBE) is een door teken overgebrachte virus infectie.
Reizigersdiarree
Diarree komt bij reizigers het meeste voor. Het kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën, virussen en parasieten die zich via besmet voedsel en water verspreiden.
Buiktyfus
Buiktyfus is een bacteriële infectie die gekenmerkt wordt door koorts, hoofdpijn, buikpijn en soms obstipatie of juist diarree. De ziekte wordt gewoonlijk verspreid via besmet voedsel en water.
Gele koorts
Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Gele koorts komt voor in tropische delen van Afrika en Zuid-Amerika.