TEKENENCEFALITIS
Tekenencefalitis of Frühsommer Meningo Encefalitis (FSME) of Tickborne encephalitis (TBE) is een door teken overgebrachte virus infectie.
Loop ik risico?
TBE wordt het meeste aangetroffen in Midden-, Oost- en Noord-Europa, vooral in bos- en weidegebieden onder de 1.400 meter hoogte. Er zijn ook kleinere risicogebieden in China, Japan en de Russische federatie, inclusief Siberië.
Je kunt risico lopen als je naar een land reist waar TBE heerst. Je risiconiveau hangt af van de volgende factoren:
• Naar welk gebied je gaat.
• In welk seizoen je reist.
• Hoe lang je er blijft.
• Wat je gaat doen.
Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te informeren of je een risico loopt op TBE en hoe je jezelf kunt beschermen.
Seizoen
Teken zijn actief tijdens de maanden april tot en met november, met enige variatie door de buitentemperatuur.
Activiteiten
Activiteiten als wandelen, kamperen of werken in bosgebieden kunnen de kans op blootstellingen aan besmette teken vergroten.
Hoe kan ik TBE oplopen?
Je kunt TBE oplopen door een beet van een besmette teek. Aangezien het speeksel van de teek een verdovend middel bevat, voel je daar meestal niets van. Controleer je lichaam dus regelmatig en verwijder zo nodig de teken. Hiermee kun je de kans op een infectie verkleinen.
De teken nemen het TBE-virus over wanneer ze besmette dieren bijten (met name kleine zoogdieren als muizen en veldmuizen, boerderijdieren als schapen en runderen, en sommige vogels). Ze kunnen het daarna op mensen overbrengen.
De teken die TBE verspreiden, leven in of nabij bossen, wouden, graslanden, weiden en rivieroevers, vooral op het platteland, maar soms ook in parken van grote steden. Je vindt ze meestal in vegetatie laag bij de grond of aan de onderkant van planten. Pas op dat ze vanaf de plant niet op je vallen als je langsloopt.
Het is ook mogelijk om TBE op te lopen door het drinken van ongepasteuriseerde zuivelproducten die gemaakt zijn van de melk van besmette dieren. Je krijgt TBE niet van andere besmette mensen.
Wat zijn de symptomen?
De eerste symptomen beginnen meestal rond 4-28 dagen na besmetting. Deze lijken vaak op kenmerken van een griep en kunnen bestaan uit:
• koorts
• hoofdpijn
• vermoeidheid
• spierpijn
• misselijkheid
• braken
Deze symptomen duren meestal zo’n 1-8 dagen en daarna herstellen de meeste mensen volledig.
Echter, ongeveer een derde van de mensen die de eerste symptomen hadden, zal zo’n 1-20 dagen na ogenschijnlijk herstel, een ernstigere fase van de ziekte ontwikkelen.
Ongeveer een derde van deze gevallen loopt uit op ontsteking van de hersenen (dat is de betekenis van “encefalitis”), en dit kan leiden tot verlamming, blijvende invaliditeit en zelfs overlijden. De kans hierop is echter klein.
Volwassenen van boven de 40 jaar lopen meer kans om encefalitis te ontwikkelen, en het risico op complicaties is hoger bij mensen van boven de 60 jaar.
Kan TBE worden behandeld?
Er is geen speciale behandeling voor TBE, alleen symptoombestrijding.
Denk eraan…
Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te informeren of je een risico loopt op TBE en hoe je jezelf kunt beschermen.
Hoe kan ik TBE voorkomen?
Het is belangrijk dat je probeert om tekenbeten te voorkomen terwijl je reist.
Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te informeren of je een risico loopt op TBE en hoe je jezelf kunt beschermen.
Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen TBE, bekijk je de adviespagina over insectenbeten/-steken.