VOEDSEL- EN WATERHYGIËNE
Als reizigers niet voorzichtig zijn, kan het gebeuren dat ze op hun reis onbewust voedsel eten of water drinken dat besmet is met bacteriën, virussen of parasieten, met name in landen waar de hygiënenormen laag zijn.
Het gevolg is vaak diarree. Niemand ziet zijn reis graag op deze wijze in het water vallen, maar toch is diarree de meest voorkomende ziekte die reizigers treft: elk jaar krijgt ongeveer 40% van alle reizigers diarree.
Als je besmet voedsel of water eet of drinkt, geeft dit niet alleen een risico op reizigersdiarree. Ook is er een risico om een ernstige ziekte als hepatitis A, polio of buiktyfus, of, in enkele uitzonderlijke gevallen, zelfs cholera op te lopen.
Zorg dus tijdens je reis voor enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen wat betreft voedsel- en waterhygiëne, om het risico op besmetting te verlagen.
Advies over eten in het buitenland
Allereerst – was je handen!
• Was je handen altijd grondig na toiletgebruik, na het verwisselen van luiers en na contact
met dieren of zieke mensen, en voordat je voedsel bereidt of eet.
• Zorg voor desinfecterende gel of vochtige doekjes voor het geval er geen schone
wasgelegenheid in de buurt is.
• Zorg dat je schone borden, kopjes en keukengerei gebruikt – gebruik zo nodig
alcoholdoekjes om ze schoon te maken.
Let op waar je eten haalt
• Als je bij straatkraampjes eet, kies dan eten dat kort geleden in jouw aanwezigheid
gekookt of gebakken is, goed gaar is en heet opgediend wordt.
• Eet liever geen afhaalmaaltijden, want je weet niet hoe die klaargemaakt zijn.
• Vermijd eten dat door veel mensen gedeeld wordt, zoals buffetten.
• Eet niets dat buiten de koelkast bewaard is, vooral bij kamertemperatuur, want misschien
is het bedorven, en het kan besmet zijn door vliegen en andere insecten.
• Ga er niet vanuit dat eten in dure hotels of restaurants veilig is – het eten kan gemakkelijk
besmet worden als het personeel geen goede hygiëneregels volgt.
Vermijd riskant eten
• Eet geen ongekookte groenten, met name salades.
• Eet geen ongekookte vruchten, tenzij je ze zelf wast en schilt of ontvelt, want vliegen en
insecten kunnen de schil besmetten.
• Eet geen rauw of ongaar vlees – controleer of het kort geleden bereid is, goed gaar is en
heet opgediend wordt.
• Kaas, ijs en andere zuivelproducten worden vaak met ongepasteuriseerde melk gemaakt
– bij twijfel, koop deze producten dan alleen in grote, gerenommeerde winkels waar de
kwaliteit ervan meestal gegarandeerd kan worden.
• Eet liever geen vis en schaaldieren, vooral niet als ze ongaar zijn, want deze hebben
mogelijk in besmet water geleefd.
Wateradvies
In veel landen is kraanwater niet altijd veilig – bij twijfel:
• Gebruik geen kraanwater om te drinken of tanden te poetsen.
• Doe geen ijsblokjes in drankjes.
• Eet geen schaafijs of onverpakt waterijs.
Gebruik schoon water
In plaats van water direct uit de kraan te gebruiken, kies een van deze opties:
• Gebruik flessenwater, en controleer of de verzegeling intact is.
• Zuiver het kraanwater door het te koken – minstens een minuut laten koken en op een
hoogte van meer dan 4000 meter twee minuten.
• Gebruik chloortabletten om het kraanwater te zuiveren; hierdoor worden de meeste
bacteriën en virussen gedood. Filter het daarna met een speciaal draagbaar filter om
bepaalde parasieten te verwijderen die niet door het chloor gedood zijn.
Je kunt chloortabletten en filters kopen bij de drogist of reisspecialist. Gebruik geen huis, tuin en keuken-filter tegen kalkaanslag, deze zijn niet toereikend.
Flessen
Check altijd of het water uit flessen komt, vooral in restaurants
Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige
reisinformatie