BETEN VAN DIEREN

Beten van dieren

Hoe lief en schattig ze ook mogen lijken, helaas vormen sommige dieren toch een risico.
Ze kunnen bijvoorbeeld hondsdolheid bij zich dragen in hun speeksel – en door slechts één beet of schram- kun je besmet raken met deze ernstige ziekte, die bijna altijd fataal is. Door een beet van een dier kun je ook risico lopen op tetanus, wat tot mogelijk fatale complicaties kan leiden. Het is echt niet de moeite waard om risico’s te nemen – zorg dat je weet welke voorzorgsmaatregelen je tijdens je reis moet nemen in verband met dieren!

Wees extra voorzichtig met dieren

In sommige landen kunnen er naast huisdieren veel zwerfdieren zijn, zoals honden. Probeer tijdens de reis elke onnodige aanraking met dieren te vermijden:

•  Ga niet naar dieren toe, raak ze niet aan en aai ze niet, ook niet als het om iemands
    huisdier gaat.
•  Blijf uit de buurt van zwerfdieren of wilde dieren, met name dieren die ziek of ongewoon
    tam lijken te zijn.
•  Voer dieren NOOIT.
•  Pas op dat je bij het weggooien van afval geen dieren aantrekt die afval doorzoeken.
•  Houd er rekening mee dat activiteiten als hardlopen of fietsen dieren kunnen aantrekken,
   met name zwerfhonden.

Bescherm jezelf tegen hondsdolheid

Wees voorbereid voordat je vertrekt
Hondsdolheid komt overal ter wereld voor (op alle continenten behalve Antarctica). Er is een vaccin beschikbaar dat helpt je tegen hondsdolheid te beschermen. Raadpleeg ruim vóór vertrek je huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum voor het bespreken van je gezondheidsrisico’s en vaccinatie tegen hondsdolheid.

Eerste hulp bij spoedgevallen
•  
Als een dier je bijt of krabt, een open wond likt of in je gezicht spuwt tijdens de reis, kun je
   risico lopen op hondsdolheid. Als dit gebeurt, tref dan zelf direct de volgende maatregelen:
•  Was de beet of wond – het liefst door hem minstens 15 minuten onder lopend kraanwater
    te spoelen.
•  Reinig de wond met veel zeep of wasmiddel om te proberen het speeksel van het dier te
    verwijderen – maar boen er niet over.
•  Doe wat ontsmettingsmiddel op de wond, zoals zuivere alcohol of jodiumoplossing.
•  Oefen geen druk uit op de wond en bedek hem niet, want in dat geval duw je het virus
    verder je lichaam in.
•  Laat je wond niet hechten, want dit kan verdere schade aanrichten en kan het risico
    verhogen dat het virus in je zenuwen terechtkomt.
•  Als het dier in je gezicht spuwt, was dan je gezicht meteen met water om te proberen te
   voorkomen dat er speeksel in je ogen, neus of mond komt.

Zorg dat je hierna meteen medische hulp krijgt – of je nu wel of niet een volledige serie van het rabiësvaccin gehad hebt vóór de reis. Je kunt toch risico lopen op hondsdolheid en dit is een medisch noodgeval.

Dringende medische verzorging
Het is belangrijk dat je, zodra je de eerste hulpmaatregelen hebt uitgevoerd, meteen medische hulp krijgt. Hierbij maakt het niet uit of je nu wel of niet een volledige serie van het rabiësvaccin hebt gehad vóór je reis. Probeer een ziekenhuis te vinden waar men eraan gewend is om gevallen van hondsdolheid te behandelen – als er geen goed uitgerust ziekenhuis in de buurt is, reis dan zo snel mogelijk naar een gebied met gepaste voorzieningen. Neem altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zodra je in het ziekenhuis aankomt, zal de arts een paar dingen doen waarmee beter voorkomen kan worden dat er symptomen van hondsdolheid optreden – dit heet “postexpositie profylaxe”:

Je dient minimaal twee doses van het rabiësvaccin te krijgen, onafhankelijk of je nu wel of niet volledig gevaccineerd bent vóór de reis. Verder zal de arts beslissen of je ook een injectie met antistoffen ("immunoglobulinen")- tegen hondsdolheid moet krijgen. Behalve de "postexpositie" behandeling tegen rabiës kan behandeling met antibiotica en een tetanusvaccinatie nodig zijn.

Injectie
Of je een injectie met immunoglobuline nodig hebt, hangt af van je vaccinatie geschiedenis.

Bescherm jezelf tegen tetanus

Wees voorbereid voordat je vertrekt
Tetanus wordt overal ter wereld aangetroffen en komt met name voor in ontwikkelingslanden. Er zijn vaccins beschikbaar waarmee je je kan beschermen tegen tetanus. In Nederland krijgen kinderen routinematig zes maal een dosis van het tetanusvaccin aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Controleer voor de reis of de tetanusvaccinaties van jezelf en eventuele gezinsleden nog geldig zijn. Misschien is de reeks nog niet compleet of is je laatste tetanusvaccinatie meer dan 10 jaar geleden. Raadpleeg ruim vóór vertrek de huisarts, GGD, Travel Clinic of vaccinatiecentrum om te bespreken of je een tetanusvaccin nodig hebt.

Wondverzorging
Als je niet afdoende tegen tetanus gevaccineerd bent en je tijdens je reis door een dier gebeten wordt of een andere verwonding oploopt, loop je risico op tetanus. Maak in elk geval direct de (beet)wond zeer zorgvuldig schoon. Zoek medische hulp, vooral als de wond in aanraking is gekomen met vuil of een vreemd voorwerp, bv. een steentje of een stukje tand van het dier.

Medische verzorging
Als je door een wond een verhoogd risico hebt op besmetting met tetanus, heb je misschien een injectie met antistoffen ("immunoglobulinen") tegen tetanus en/of een tetanusvaccin nodig.
Bij symptomen van tetanus is opname op de intensive care afdeling van het ziekenhuis nodig voor een combinatie van behandelingen, zoals antibiotica, spierontspanningsmiddelen en antitoxines. Misschien is ook beademing nodig totdat je weer zelfstandig kunt ademen.

Deel       


Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige
reisinformatie

Reisvaccinatiecentrum

Vind een vaccinatie-centrum

Overleg met je arts voor meer informatie.