TIPS EN INFORMATIE

Informatie en tips om gezond te reizen

Informeer, voordat je naar het buitenland reist, naar de mogelijkheden om tijdens je reis je gezondheid in de gaten te kunnen houden.
De meeste reizigers reizen met het vliegtuig, dus zoek informatie over hoe je aan boord van het vliegtuig ontspannen en gezond kunt blijven. En natuurlijk gaan velen van ons naar het buitenland om de zon op te zoeken, dus zorg dat je weet hoe je veilig van de zon kunt genieten.


Vliegreizen

Voor verre reizen zit je vaak lange tijd in een vliegtuig. Je kunt last krijgen van je gezondheid. Hoe zorg je er nu voor dat je die tijd aan boord prettig en gezond doorkomt? Lees hier een aantal tips om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen.


Hoogteziekte

Er gaat niets boven het geweldige gevoel dat door je heengaat wanneer je op een hoge bergtop staat –maar wanneer je last hebt van hoogteziekte kan dat de pret goed bederven. Hoogteziekte ruïneert niet alleen het uitzicht, maar kan zelfs levensbedreigend zijn. Bereid je daarom goed voor en zorg dat je weet hoe je veilig naar de bergtop kunt klimmen.


Beten van dieren

Hoe lief en schattig ze ook mogen lijken, helaas vormen sommige dieren toch een risico.
Ze kunnen bijvoorbeeld hondsdolheid bij zich dragen in hun speeksel – en door slechts één beet of schram kun je besmet raken met deze ernstige ziekte, die bijna altijd fataal is. Door een beet van een dier kun je ook risico lopen op tetanus, wat tot mogelijk fatale complicaties kan leiden. Het is echt niet de moeite waard om risico’s te nemen – zorg dat je weet welke voorzorgsmaatregelen je tijdens je reis moet nemen in verband met dieren!


Op reis met kinderen

Naar een nieuw land reizen kan voor kinderen heel spannend zijn. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en door hun jonge leeftijd kunnen ze vatbaarder zijn voor bepaalde ziekten.
Zorg dus dat je weet hoe je je op de reis moet voorbereiden, wat de risico’s voor de jonge reizigers zijn en hoe je ze kunt vermijden.


Voedsel - en waterhygiëne

Als reizigers niet voorzichtig zijn, kan het gebeuren dat ze op hun reis onbewust voedsel eten of water drinken dat besmet is met bacteriën, virussen of parasieten, met name in landen waar de hygiënenormen laag zijn.


Een jaar op reis

Klik op een van buttons hieronder en bekijk hoe je een jaar gezond op reis kunt naar een van de top 5 bestemmingen. AmerikaPeruZuid-AfrikaThailandAustralië


Ben je klaar voor je reis?

Er zijn een paar essentiële dingen waar een reiziger niet buiten kan. Denk ook op tijd aan vaccinaties. Het is namelijk een feit dat bijvoorbeeld een ziekte als hepatitis A vaak voorkomt op populaire vakantieplaatsen en moeilijk te vermijden is wanneer je daar eenmaal bent.


Insecten- en tekenebeten

Insecten, teken en ander bijtend/stekend ongedierte zijn vervelend; niemand zal het tegendeel beweren. Niet alleen kunnen ze je armen en benen als maaltijd gebruiken, ze kunnen ook een aantal ernstige ziekten bij je achterlaten – waarvan malaria er slechts één is. Voor veel van de ziekten die insecten, teken en andere ongedierte kunnen verspreiden, zijn er nog geen vaccins die kunnen beschermen en de enige voorzorgsmaatregel is beten/steken proberen te voorkomen. Zorg dus dat je weet wat de risico’s kunnen zijn en hoe je je kunt beschermen.


Zwanger en op reis

Zwanger zijn en op reis gaan betekent dat je met een paar extra zaken rekening moet houden bij het plannen van je reis.


Geniet veilig van de zon!

Misschien ga je met vakantie naar de zon. Bedenk dat in tropische gebieden, aan het water en in de bergen, de zon een sterkere werking heeft. Zorg dus dat je veilig van de zon geniet!


Vrienden en familie in het buitenland bezoeken

Het bezoeken van vrienden en familie in het buitenland brengt specifieke gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je vrienden en familie in het buitenland bezoekt, kan dit inhouden dat je ergens heen gaat waar je al meerdere malen geweest bent, of zelfs ergens waar je gewoond hebt. Deze vertrouwdheid met de bestemming kan leiden tot een onterecht gevoel van veiligheid wat betreft je gezondheid op reis.

Deel       

 

Naar het buitenland?

Vind de meest nauwkeurige
reisinformatie

Reisvaccinatiecentrum

Vind een vaccinatie-centrum

Overleg met je arts voor meer informatie.